Blogpost

Hoe bereid ik me voor op een meditatie?

By april 17, 2020 april 21st, 2020 No Comments

Wil jij graag gaan starten met mediteren? Een goed begin is dan het halve werk. Laten we eens stap voor stap kijken hoe jij je kunt voorbereiden op een meditatiesessie.

 

Stap 1. Jouw meditatie plek

Zorg ervoor dat je een plekje voor jezelf creëert waar jij je kunt terugtrekken en niet gestoord kunt worden. Als je vaker mediteert kan je er zelfs een vast plekje voor in huis creëren. Deze kun je dan helemaal naar eigen wens inrichten.

 

Stap 2. Settle in to the space

Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Zorg voor lekker zittende kleding, warme sokken en een dekentje. Zet alvast een kop thee of glas water klaar voor als je klaar bent. Leg een schrijfboekje naast je neer en vergeet niet je telefoon op stil te zetten. Kies voor lekkere geurkaarsen, wierrook of santo palo wood. Doe wat voor jou goed voelt! 🙂

 

Stap 3. Begeleiding

Bepaal hoe lang je wilt gaan zitten en zet een timer of kies een begeleide meditatie uit. Via deze link heb je toegang tot mijn library met verschillende meditaties. Ga je zelfstandig in stilte zitten? Start dan in het begin met 5 of 10 minuten. Bereid je goed voor en bouw het langzaam op. Je wilt in het begin niet teveel spierpijn krijgen in je brein 😉 of stoppen omdat je niet de juiste voorbereiding hebt gehad.

 

Stap 4. De juiste houding

Vervolgens ga je bewust zitten of liggen. Je kan zitten op een kussentje, op de grond, op een stoel of de bank. Doe vooral wat voor jou prettig voelt. Je mag er ook altijd voor kiezen om te gaan liggen. Let dan wel op, je kan in slaap vallen. Merk je op dat je aan het inzakken bent, open dan je ogen zodat je weer alerter aanwezig bent bij de oefening. En als je dan ready bent:

  • Kijk of je een houding kan aannemen van een combinatie van ontspannenheid en alertheid. Een houding met een open hart.
  • Als je zit check dan of je rug recht is zodat de adem door je lichaam heen kunt stromen.
  • Je schouders zijn ontspannen en je armen liggen losjes op je schoot of op je knieën.
  • Je hoofd een klein tikje naar binnen toe zodat kruin het bovenste puntje van je lijf is.
  • Adem dan een paar keer in en uit richting je lichaam.

 

Stap 5. Ogen sluiten of open laten

Wiebel wat heen en weer.. Zit je goed? Sluit dan je ogen.. Je mag ook altijd je ogen geloken openhouden. Z’n 2 meter voor je op de grond. Ook hierbij geldt weer: doe wat voor jou goed voelt.

 

Stap 5. Overgeven aan de meditatie

Neem dan drie keer een diepe ademhaling in door je neus en uit door je mond en geef je over aan de meditatie. Heb vertrouwen dat je mag ontvangen dat wat je mag ontvangen. Dit kun je ook nog uitspreken tegen jezelf voordat je de meditatie begint als een soort van intentie. En ja dat betekent ook soms dat je dus juist merkt dat je een vol hoofd hebt, onrustig bent, emoties ervaart of een lichaam hebt dat protesteert. Als je nieuwsgierig bent hoe je daarmee om kunt gaan. Kijk dan eens in de library bij de live class afleiding. En als je een volledige kickstart wilt maken met je meditatie practise kijk dan eens bij mijn cursus kickstart mediteren.

 

Stap 6. De afronding

Is de tijd voorbij? Wiebel dan weer wat heen en weer.. beweeg je vingers, je voeten en maak rustig je lichaam weer wakker. Rek wat uit, strek wat of ga nog even liggen als je dat fijn vindt. Luister naar de behoeftes van jouw lichaam. Ik adviseer je om na elke meditatie nog even de tijd te nemen om wat te schrijven in een boekje en een kopje thee of glaasje water te drinken. Daarna kan je weer lekker verder met de rest van je dag.

 

Ik wens je een fijne meditatie!

 

Joy

Joy

Leave a Reply