BlogBlogpost

Wat is nou meditatie?

By april 21, 2020 april 24th, 2020 No Comments

Meditatie in een zin omschrijven is vrij lastig, want meditatie is zoveel meer dan een zin en heeft ook veel verschillende afkomsten. Alles omvattend kan je mediteren eigenlijk zien als een tool waarmee je jezelf op een dieper niveau leert kennen en begrijpen waardoor je jouw bewustzijn steeds meer en meer vergroot. Eigenlijk kun je mediteren zien als een soort van sportschool voor je geest en een meditatievorm zelf als een work-out voor je brein. Er zijn heel veel verschillende vormen van work-outs, van active naar building up of een cooling down. En met elke work-out train je de connectie met jezelf door het gebruiken van je aandacht. Zo train je als het ware jouw “aandachtsspier” en leer je met meditatie steeds meer en meer aanwezig te zijn in het huidige moment.  En dat “gewoon aanwezig zijn” dat is best een uitdaging. Het is alleen wel een hele leuke uitdaging als je merkt wat voor waanzinnige voordelen die stilte en het aanwezig zijn, jou kan geven.

 

Meditatie verbeterd de kwaliteit van jouw hele leven

Met mediteren leren we om in plaats van, als een kip zonder kop je dag te overleven, vanuit een staat van bewust aanwezig zijn de huidige momenten echt te Be(Leven). We leren te stappen uit de rol van de automatische piloot en stappen in de ruimte van Bewust-Zijn. Meditatie is een vaardigheid dat er uiteindelijk voor zorgt dat de kwaliteit van jouw gehele leven verbetert. Door meditatie neemt namelijk het concentratievermogen toe. Daarnaast wordt het rustiger en overzichtelijker in je hoofd, waardoor je veel alerter en bewuster je dag beleefd. Je krijgt meer ruimte in je hoofd voor creativiteit, nieuwe ideeën en ervaart gedurende de dag meer structuur. Met meditatie leer je de connectie met jezelf te verdiepen zodat je meer succes en geluk kunt ervaren in jouw dagelijkse leven, maar dit vraagt wel om de juiste start, oefenen en geduld.

 

Rust in de drukte

Tegenwoordig wandelen veel mensen op het pad van zelfbewustzijn. Het pad van het vinden van een diepere connectie met zichzelf. We maken innerlijke reizen richting het buitenland om zo de connectie met onszelf te verdiepen. Maar de kunst zit hem in het vinden van de rust in de volledige drukte, want dat is immers de wereld waar we ons dagelijks in bewegen. Want weet je, meditatie hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je hoeft ook niet als een monnik sereen op een kussen te zitten. Uiteraard is het belangrijk om respect te hebben voor de eeuwenoude kennis die meditatie met zich meedraagt, maar wij leven in een westerse cultuur waarbij de druk enorm is. Om deze eeuwenoude kennis te verweven in ons dagelijkse westerse leven, dat vraagt om een aanpak dat past bij de huidige tijd en een aanpak die bij jou past.

 

De reis is oneindig

Meditatie kun je zien als een reis. Een reis naar binnen toe. De reis naar jouw ware zelf. En die reis is dus eindeloos mooi. Meditatie groeit namelijk met je mee. Als je eenmaal start met deze reis dan zul je gaan merken dat er steeds meer vormen van meditatie op je pad komen. Zoals manifestatiemeditaties, inzichtmeditaties, breathwork, mantra’s, affirmaties, visualisaties, yoga nidra of andere vormen van yoga (de filosofie achter yoga is letterlijk de voorbereiding voor meditatie).

Maar weet wel dat meditatie geen trucje, een aangeleerde structuur of enkel en alleen opnames beluisteren is. Meditatie is zoveel meer dan dat. Daarom zeg ik altijd begin bij een begin….. Begin bij je te verdiepen in de eeuwenoude lessen achter meditatie.. Leren over mindful breathing om zo langzaam aan vrienden te sluiten met de stilte en alles wat daar in die stilte te verkennen is. Dat kan in het begin misschien wat eng zijn, wat onwennig of gek. Maar als je leert te zitten met jouw adem, jouw lichaam, alles om je heen, geankerd in het hier, in de stilte, dan zul je gaan merken dat dat een magische ruimte is om in te verblijven. Het is de ruimte waar jij jouw eigen teacher kan gaan worden.. En deze ruimte mag je rustig opbouwen en uiteraard gewoon blijven afwisselen met al die andere vormen die op je pad gaan komen als je de reis start.

 

Make a promise

Alles in het leven start met een gedachten. Die gedachten wordt een intentie. En als die wens vanuit jouw hart start, dan begint de magie.. Vanuit die plek een intentie zetten is namelijk de start van gegarandeerde succes. Start jouw meditatiereis dan ook met het maken van een belofte aan jezelf vanuit een plek binnenin. Als je wilt starten met mediteren achterhaal dan eerst jouw persoonlijke motivatie en maak dan de belofte aan jezelf dat je meditatie onderdeel wilt laten worden van jouw leven. En daarna… dan start jouw eigen reis, met vallen en opstaan.

Denk je nu…. yes! I want to start.. maar ik kan wel wat hulp gebruiken? Ik maakte een cursus kickstart mediteren zodat jij een start kunt gaan maken op deze reis. Ik begeleid je in het vinden van jouw persoonlijke motivatie, ik leg je uit hoe je start, wat de verscholen lessen zijn achter meditatie, leer je hoe je mini mindful moments kunt creëren in je dag zelf en ik geef je een goed gevulde library mee zodat je kunt gaan starten met jouw reis. Klik hier om naar de pagina te gaan.

 

Enjoy the journey!

 

 

Joy

Joy

Leave a Reply